Foto: Kristin Vigander
Foto: Kristin Vigander

Økologisk Tjukkmjølk fra Røros lages med Rørosmeieriets særegne tettekultur. Et annet navn på tjukkmjølk er tettemelk. Tettekulturen gir mjølka lang holdbarhet, tykk konsistens og en mild syrnet smak.

Tjukkmjølk er typisk sommermat i vår region, og det er ikke uten grunn. På tradisjonsvis spises tjukkmjølka slik som mange spiser yoghurt og når det er varmt og klamt, så er det skikkelig deilig å spise en frisk tallerken med tjukkmjølk!

 

1 sommertallerken med tjukkmjølk
2 dl Tjukkmjølk
4 grove kavringer eller flatbrød
sukker

Hell tjukkmjølka i en dyp tallerken. Ta så skjeen og visp litt forsiktig opp i melken til den blir litt tynnere i konsistensen og enklere å spise. Knus så kavringene eller flatbrødet opp i mjølka. Jeg bruker fullkornsskorper. Strø på sukker. Og vips, så har du én stk spiseklar tradisjonsrik sommertallerken foran deg. Enkelt og herlig forfriskende i sommervarmen. Kos deg!

Tips! Det er også veldig godt med noen biter spekemat ved siden av.

Oss på Rørosmeieriet

Hei og velkommen til oss!
Vi er ansatte på Rørosmeieriet som legger ut oppskrifter vi selv bruker og andres oppskrifter med våre produkter. Lurer du på hvordan du skal bruke skjørost eller tjukkmjølk? Da håper vi at du finner noe du liker her.

2 Comments

  1. Hej! Jag tycker mycket om “tjukkmelk” och undrar om det är möjligt att använda den för att få igång en egen “tettekultur”.
    Vänliga hälsningar
    Ulla Näsman

    1. Hei! Det er fullt mulig å lage egen tjukkmjølk av vår tjukkmjølk. Hvis du eks. tar av 1 dl tjukkmjølk, setter i romtemperatur, heller over søtmelk og lar stå over natta før nedkjøling, så skal det bli tykt. Så kan du gjenta dette med den mjølka du har laget igjen. I teorien så vil ikke kulturen være sterk nok til at du kan gjøre det mange ganger, ettersom den vil bli litt svakere for hver gang du gjør dette, men vi har ikke prøvd dette selv. La oss gjerne høre hvordan det går! Mvh Gunhild, Rørosmeieriet

Leave a Reply