Boller skal etter min smak være fluffy og myke inni, men med en skikkelig stekt bunn. Dette er en enkel oppskrift uten noen fiksfakseri, men samtidig veldig populær.  Det er også lett å finne økologiske ingredienser til denne i butikken. Denne oppskriften kan varieres ved å lage de som rosinboller, kanelboller, sjokoladeboller eller skoleboller. Boller er perfekte til å ha i frysen og så varme opp i ovnen etter behov. Lykke til med baksten! /gunhild

35-40 boller:
300 gr Røros Smør Mild
1 ltr Helmjølk
300 gr sukker
1/2 pk fersk gjær
2 kg hvetemel, cirka
Ev. rosiner el annet fyll

Smelt smøret i en kjele, ikke la det koke. Tilsett så melk litt etter litt. Væsken skal ha en temperatur mellom lunken til 37 grader. Tilsett deretter sukkeret og rør litt rundt. Det er viktig at væsken ikke er varmere enn 37 grader, men den kan godt være ned mot 20 grader, det gir i grunnen bare et bedre bakeresultat :). Husk at jo lavere temperatur, jo lengre hevetid må du påregne.

Smuldre gjær i en liten kopp og rør den ut i litt av væsken. Tøm så gjærblandingen opp i en bakebolle sammen med resten av væsken. Tilsett hvetemel til du har en fin konsistens på deigen. Deigen eltes til den slipper bollen, minst 10 minutter.

Dekk deigen med plast og sett til heving på et lunt sted i minst 1 time.

Sett stekeovnen på 200 grader.

Bak ut bollene og sett de med god avstand til hverandre på en bakeplate kledd med bakepapir. Dekk med plast og etterhev i minst 30 minutter på et lunt sted.

Stek i 15 – 20 minutter litt nedi ovnen, avhengig av hvor godt stekt du liker dem. Avkjøl på rist.

Sjokoladeboller: Du kan bruke både lys og mørk sjokolade – alt etter hva du liker :). Del sjokoladen i biter på ca 0,5 cm x 0,5 cm og elt de inn i deigen når du ruller bollene.

Kanelboller: Anbefaler teknikken til kanelknutene til bakeriet i Lom og deres kanelblanding som til denne oppskriften vil tilsvare 250 gr mykt smør, 250 gr sukker og 4 ss god kanel. Bolleoppskriften deres er også veldig god, men litt mer arbeidskrevende enn den jeg bruker.

Vaniljeboller: Du kan kjøpe fyll, men om du lager fyllet selv, så blir det en helt annen smaksopplevelse :). Jeg bruker Det søte livs oppskrift på vaniljekrem, men har i litt mer maizena fordi jeg synes det er lettere å bake med en litt stivere krem. Merk at det er stor forskjell på kvaliteten på vaniljestenger. De skal helst være blanke, lange og myke. Er de små og tørre, så må du bruke litt mer for å få god vaniljesmak.

Oss på Rørosmeieriet

Hei og velkommen til oss!
Vi er ansatte på Rørosmeieriet som legger ut oppskrifter vi selv bruker og andres oppskrifter med våre produkter. Lurer du på hvordan du skal bruke skjørost eller tjukkmjølk? Da håper vi at du finner noe du liker her.

Leave a Reply